Γράφει η Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιλογή αποχής από το κρεας, ευαισθητοποίηση απέναντι στην εκμετάλλευση και τις κακουχίες των ζώων σε εργοστάσια και βιομηχανίες, τρόπος ζωής ή και μόδα. Κίνητρα θρησκευτικά, ψυχολογικά, περιβαλλοντικά κοινωνικά η ηθικά.
Αν και η μεσογειακή διατροφή προτείνει χαμηλή κατανάλωση άπαχου κρέατος, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν έναν χορτοφαγικό τύπο διατροφής
Η χορτοφαγία είναι η αποχή από το κρέας και από ζωικά προϊόντα. Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφάγων ανάλογα από τα τρόφιμα που επιλέγουν να αποκλείσουν από την διατροφή τους.
• Αυστηροί χορτοφάγοι. Έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο όχι μόνο το κρέας αλλά και όλα τα ζωικά προϊόντα (αυγά, ψάρι) .
• Αυγο-χορτοφάγος. Αποκλείονται το κρέας τα ψάρια ,τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά αλλά επιτρέπονται τα αυγά.
• Γαλακτο-αυγοχορτοφάγος. Επιτρέπονται γαλακτοκομικά και αυγά, αποχή μόνο από το κρέας!
• Γαλακτοχορτοφαγία. Όχι κρέας και αυγά ,μόνο γαλακτοκομικά φρούτα και λαχανικά.
• Ψαροχορτοφάγος. Έχει αποκλείσει το κρέας αλλά καταναλώνει ψάρι και θαλασσινά. Όταν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσει έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία προσφέρει η κατανάλωση κρέατος στην διατροφή μας.
Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να μην έχετε ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες.
• Πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη Α βιολογικής αξίας βρίσκεται στο κρέας. Μία καλή επιλογή θα ήτανε να συνδυάσετε όσπρια με δημητριακά(ψωμί, πατάτα, ρύζι).Άλλες πηγές πρωτεϊνών είναι η σόγια το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Σίδηρος. Εναλλακτικά, πηγές σιδήρου είναι το μπρόκολο το κουνουπίδι τα θαλασσινά και τα όσπρια Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C(πορτοκάλι) ώστε να ενισχύεται η απορρόφηση.
• Βιταμίνη Β12. Την βρίσκουμε σε θαλασσινά σε γάλα σόγιας και σε ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα. Σημασία λοιπόν για μία σωστή χορτοφαγική διατροφή η οποία θα καλύπτει όλες τις θρεπτικές σας ανάγκες είναι να αντικαταστήσετε κάποια τρόφιμα και να τα εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.