Γράφει η Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 

Επιλογή αποχής από το κρεας, ευαισθητοποίηση απέναντι στην εκμετάλλευση και τις κακουχίες των ζώων σε εργοστάσια και βιομηχανίες, τρόπος ζωής ή και μόδα. Κίνητρα θρησκευτικά, ψυχολογικά, περιβαλλοντικά κοινωνικά η ηθικά.

Αν και η μεσογειακή διατροφή προτείνει χαμηλή κατανάλωση άπαχου κρέατος, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν έναν χορτοφαγικό τύπο διατροφής

Η χορτοφαγία είναι η αποχή από το κρέας και από ζωικά προϊόντα. Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφάγων ανάλογα από τα τρόφιμα που επιλέγουν να αποκλείσουν από την διατροφή τους.

Αυστηροί χορτοφάγοι. Έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο όχι μόνο το κρέας αλλά και όλα τα ζωικά προϊόντα (αυγά, ψάρι) .

Αυγο-χορτοφάγος. Αποκλείονται το κρέας τα ψάρια ,τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά αλλά επιτρέπονται τα αυγά.

Γαλακτο-αυγοχορτοφάγος. Επιτρέπονται γαλακτοκομικά και αυγά, αποχή μόνο από το κρέας!

Γαλακτοχορτοφαγία. Όχι κρέας και αυγά ,μόνο γαλακτοκομικά φρούτα και λαχανικά.

Ψαροχορτοφάγος. Έχει αποκλείσει το κρέας αλλά καταναλώνει ψάρι και θαλασσινά. Όταν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσει έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία προσφέρει η κατανάλωση κρέατος στην διατροφή μας.

Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να μην έχετε ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες.

Πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη Α βιολογικής αξίας βρίσκεται στο κρέας. Μία καλή επιλογή θα ήτανε να συνδυάσετε όσπρια με δημητριακά(ψωμί, πατάτα, ρύζι).Άλλες πηγές πρωτεϊνών είναι η σόγια το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σίδηρος. Εναλλακτικά, πηγές σιδήρου είναι το μπρόκολο το κουνουπίδι τα θαλασσινά και τα όσπρια Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C(πορτοκάλι) ώστε να ενισχύεται η απορρόφηση.

Βιταμίνη Β12. Την βρίσκουμε σε θαλασσινά σε γάλα σόγιας και σε ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα. Σημασία λοιπόν για μία σωστή χορτοφαγική διατροφή η οποία θα καλύπτει όλες τις θρεπτικές σας ανάγκες είναι να αντικαταστήσετε κάποια τρόφιμα και να τα εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.